Відділ освіти Драбівської районної державної адміністрації

Зробимо шкільне харчування здоровим, безпечним та цікавим: перші кроки на шляху до впровадження пілотного проєкту

   

Драбівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.ім.С.Васильченка-гімназія» став одним із трьох закладів освіти Черкащини, який увійшов до обласного пілотного проєкту «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування».

     У робочій нараді, яка відбулася 6 березня 2020 року у Черкаській облдержадміністрації під головуванням Юрія ЛЕСЮКА, заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації за участі Альони БОЙКО, начальника Головного Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Лариси КОШОВОЇ, начальника управління охорони здоров’я взяли участь Віктор ХРУЩ, голова Драбівської райдержадміністрації, Василь ХМАРА, селищний голова Драбівської ОТГ, Валентина ШЕВЧУК, начальник відділу освіти Драбівської райдержадміністрації,  Людмила БУГАЙ, директор Драбівського НВК.

У ході зустрічі було визначено покрокові дії та основні етапи реалізації проекту, які дозволять модернізувати матеріально-технічне обладнання харчоблоку, урізноманітнити меню, зробити харчування учнів безпечним.

Відділ освіти Драбівської райдержадміністрації, заручившись підтримкою місцевої влади, робить перші кроки щодо підготовки до запровадження нового шкільного меню та змін в організації харчування у Драбівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.ім.С.Васильченка-гімназія»:

  • оглянуто харчоблок та визначено обладнання, яке потребує модернізації (придбання) та надано пропозиції для співфінансування 10/90 (районний/державний бюджет);
  • презентовано новий «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», автором якого є кулінарний експерт Євген Клопотенко; збірник можна переглянути за посиланням https://rada.info/upload/users_files/02147032/7caee8420d83313e27b4b082fcbe08a0.pdf
  • підготовлено анкети для учнів та батьків щодо виявлення запитів та пропозицій  організації харчування ;
  • спільно з дирекцією закладу організовано виготовлення картки ЮНІОРА (безкоштовної банківської картки) на кожного учня у Приватбанку.
  •  

12 березня 2020 року для керівників органів управління освітою, директорів пілотних шкіл, кухарів Драбівської, Іваньківської, Чигиринської ОТГ, Департаментом освіти і науки Черкаської облдержадміністрації було організовано знайомство з досвідом впровадження здорового харчування на базі Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 28 ім. Т.Г. Шевченка Черкаської міської ради Черкаської області та опорного навчального закладу «Білозірська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Білозірської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

     Під час ознайомлення було обговорено питання впровадження різних типів меню (меню на вибір, багатопрофільне меню, меню за збірником Є. Клопотенка). У відвіданих закладах освіти оновлене як меню, так і харчоблоки їдалень, обідні зали. Також ознайомились із системою «Юніор», яка дає можливість не тільки оплачувати дітям обіди, але і батькам контролювати витрати дитини.

      У ході зустрічі переконалися, що впровадження принципів безпечного та якісного харчування у закладах освіти можливе, а креативний підхід в оформленні обідніх залів створює позитивний настрій у дітей.

       Отже, перші кроки на шляху впровадження проєкту у Драбівському НВК зроблено, сподіваємось, що подальші дії будуть успішними та результативними. Спільними зусиллями  ми зробимо усе можливе, щоб реформувати шкільне харчування, а участь у проєкті стане фундаментом змін у культурі харчування.   



« повернутися до списку новин